perjantai 9. joulukuuta 2022

42 Kuppikuntia



(Otsikko tarkoittaa jakaantuneita volu ryhmiä))

Jasper juorusi meille, että porukkaamme ei kutsuttu enää länsi ladyjen partyihin. Ladyjen porukalla oli salapartyja, joihin kuitenkin kutsuttiin kaikki muut volut. Emme siis olleetkaan yhtä suurta perhettä. He unohtivat kibbutsin aatteen, yhteisöllisyyden, sen ytimessä eikä tyttöjen välinen solidaarisuus toiminut pienessä volu porukassa. Muut volut seurustelivat kaikkien kanssa ja heidän täytyi olla noloja tässä ristiriitatilanteessa. Näin porukkamme eristettiin kuin muukalaiset. Ilmeisesti kielimuurin, erilaisen kulttuurin ja huonojen small talk -taitojen takia olimme rikkoneet jotain tuntematonta sosiaalista normia. Toki unohdimmehan me kutsua heidät hierontapartyyn.



Toden totta, partykutsut olivat harventuneet, mutta emme olleet edes huomanneet sitä. Meillä ei ollut ajankuluongelmia, niin itseriittoisia olimme. Tauno siskot olivat unohtaneet luoda suhteet länsi ladyihin ja tämä oli rangaistus. Kibbutsniknaisten ohella olimme  unohtaneet myös heidät. Ei ollut kyse siitä, ettemme halunneet heihin tutustua, vaan siitä, että emme vaan olleet perisuomalaisesti panostaneet small talkiin emmekä olostuneet ison volu talon yhteiseen olohuoneeseen. Ehkä meidän ajateltiin
 olevan tylyjä. Englannin murteet vaikeuttivat edelleen rentoa juttelua isoissa porukoissa. Myös kuumaveriset miehet olivat imeneet energiatasomme matalaksi. Olivatko ladyt jopa kateellisia itseriittoisuudestamme, sillä mehän nauraa rätkätimme illat pitkät chadar ochelissa eikä näillä hillityillä tytöillä vaikuttanut olevan ollenkaan niin hauskaa?


Suomalaisuutta oli se, että meille riitti muutaman tosiystävä. Meitä ei yhtään haitannut se, ettemme seurustelleet kaikkien kanssa. Siedimme chadar ochelin ruokapöydässä hiljaisuuttakin, jonka ladyt saattoi tulkita epäystävälliseksi. Ladyilla ei varmaankaan ollut aavistustakaan kielimuurin massiivisuudesta. He tulivat ymmärretyksi äidinkielellään joka maailman kolkassa. He tuskin ymmärsivät, kuinka vaikeaa Walesin ja Yorkshiren murteiden ymmärtäminen oli meille.


Oli harmillista, että ladyt ottivat asian näin raskaasti, koska me emme huomanneetkaan ongelmaa. Joitain iskulauseita sentään keksimme itsellemme tästä tapauksesta: Four Stupid Finnish girls, Only for Finnish Girls.


Jasper vei viestiä ryhmien välillä mielellään, koska ladyt syrjivät myös häntä. Hän kertoi Brendalle, ladyjen päällikölle, että suomineidot olivat vetäneet oliivin nenäänsä. Menin juttelemaan Brendan kanssa. Hän puhui 20 minuuttia ilman taukoa walesinenglantia. Tunnistin sieltä täältä yhden sanan, mutten ehtinyt sanoa, etten ymmärtänyt mitään enkä tiennyt edes  keskustelun lopussa, mihin päädyimme. Oliko hän vihainen vai ymmärsikö kielimuurin? Ainut toiveeni oli paeta kuumien korvieni kanssa. Minua jäi kyllä vaivaamaan, miksi hänellä oli niin paljon sanottavaa.


Kyllä meitä kiukutti, että heillä oli partya salaa, koska tilanne ei meitä yhtään haitannut. Yhtenä iltana Jasper tuli juoruamaan, että nyt isossa volu talossa oli menossa taas salaparty. Ilmeisesti myös hänet oli jätetty ulkopuolelle. Annoimme partylle nimen Not For Stupid Finnish Girls. Suutuimme. Kaisa ja Jasper pukeutuivat hassuihin vaatteisiin, keräsivät käsiinsä hassuja esineitä ja kävelivät salapartyyn. Me muut metelöimme heidän takanaan.  Saimme riemastuneen vastaanoton, mutta vaikka ladyt kuinka pyysivät, olimme niin  sydämistyneitä, ettemme jääneet heitä ilahduttamaan. Muiden volujen kasvoilla oli nolo ilme. 


Tämä tapahtui maailman kuulun yhteisöllisyyden ytimessä. Unohtivatko ladyt sen? Kertoiko tämä yleisestikin ihmisten kyvystä todelliseen yhteisöllisyyteen ja vieraan  kulttuurin sietämisestä? Onnistuivatko kibbutsnikit paremmin kuin me tulemaan yhteisöksi diasporan jälkeen maailman kaikilta kolkilta?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

100 Tuulen Tytär

Oli eräs alkukesä ja olin käymässä levottomaksi. Kaipuu sisälläni oli voimakas. Vaeltelin iltaisin Montmartren katuja Gillesin minulle os...