sunnuntai 18. joulukuuta 2022

72 Sekatyömiehiä

 

(Otsikko tarkoittaa handyman)

Reissuillamme ympäri Israelia tapasimme muita voluja ja kuulimme, mitä kaikenlaisia töitä me volut teimme.

Pardesissa istutimme, keräsimme ja pakkasimme päärynöitä, persikoita, appelsiineja, klementiinejä, sitruunoita, persimoneja, aprikooseja, luumuja, avokadoja, mangoja, kiivejä, banaaneja, omenoita, meloneita, ananasguavia, taateleita, viikunoita, manteleita, maapähkinöitä, kirsikoita, paprikoita, puuvillaa, sipuleita, oliiveja, tomaatteja ja kurkkuja. Rakensimme kuljetukseen hedelmälaatikoita. Istutimme viiniviljelmiä, leikkasimme banaanipuita, otimme perunat ylös mullan alta, rikkaruohosimme, myrkytimme rikkaruohoja ja ajoimme traktoreita ja peräkärryjä, jopa ilman ajokorttia.

Eläinsuojissa poimimme kananmunia ja puhdistimme ne kana paskasta, pakkasimme kanoja ja kalkkunoita kuljetuksiin, pluck kanoja, lypsimme lehmiä, hoidimme vasikoita ja mehiläisiä, työskentelimme kala-altailla, kalkkunatarhoissa, strutsifarmeilla ja kalastimme järvistä.

Chadar ocheleissa katoimme noutopöytiä, taittelimme lautasliinoja, täytimme suola- ja pippuripurkkeja ja siivosimme aterioiden jälkeen. Keittiössä kuorimme sipuleita, raastoimme ja pilkoimme kaalia ja porkkanoita, paistoimme munia, kuorimme päivittäin satoja keitettyjä munia sormet verillä ja kuurasimme kattiloita ja pannuja. Kuljetimme ruokaa kibbutsien kouluihin ja lasten taloihin. Pakkasimme peltotyöläisten mukaan aterioita ja valmistimme aterioita kenttäkeittiöissä kaukaisilla pelloilla.

Pesuloissa pesimme ja silitimme. Työskentelimme kibbutsien leipomoissa, pubeissa, huoltoasemilla, kaupoissa ja vartijoina. Työskentelimme perunalastu-, pikkelssi-, hunaja-, kirjekuori-, pahvi-, lelu-, muovi-, vetoketju- ja keramiikkatehtaissa ja maidon jalostuslaitoksissa. Isoilla kibbutseilla työskentelimme volutoimistoissa, leirintä, maalareina, rakennusmiehinä, sekatyömiehinä ja poolilla hengenpelastajina. Valvoimme kuumavesisysteemiä, asensimme ilmastointia, teimme putkitöitä ja kaakeloimme. Hoidimme kibbutsien Edenin puutarhoja. 

Siivosimme synagogia, vierasmajoja, hotelleja, klinikoita, uima-altaita, kylpyhuoneita, vessoja ja viemäreitä ja ajoimme roska-autoa. Opetimme englantia ja pääsimme jopa hoitamaan kibbutsien vauvoja, lapsia ja vanhuksia. Kaikki kibbutsit eivät kuitenkaan ottaneet volu lasten taloihin, jotta lapset eivät kiintyisi volu, jotka lähtisivät pian pois. 

Volut elivät ja työskentelivät subtrooppisessa ilmastossa jopa 40 asteen lämpötilassa. Volut tekivät raskasta fyysistä työtä auringossa ja karjan kanssa epätavallisiin työaikoihin. Volu osallistuivat retkille, joilla käveltiin pitkiä matkoja ja kiivettiin. Volut asuivat yhteisissä huoneissa vaatimattomissa asumisolosuhteissa ilman yksityisyyttä. Terveydenhoito sisälsi vain akuuttihoidon ja onnettomuudet. Volujen täytyi tottua erilaiseen ruokaan ja vieraisiin kieliin ja kulttuureihin, mikä saattoi rasittaa psyykkistä terveyttä. Meidän sukupolvemme saapui tästä tietämättöminä kibbutseille ja selvisi hyvin, mutta jos lapsemme menivät kibbutsille, he tarvitsisivat lääkärintodistuksen vastuukysymysten vuoksi.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

100 Tuulen Tytär

Oli eräs alkukesä ja olin käymässä levottomaksi. Kaipuu sisälläni oli voimakas. Vaeltelin iltaisin Montmartren katuja Gillesin minulle os...