maanantai 21. helmikuuta 2022

10 Kipinöitä tammen latvuksiin

 

Simsalabim, vodka mursi kurjan kielimuurin ja small talk -taitoisina maailmannaisina ryntäsimme isolle volujen talolle lähellä chadar ochelia. Ruokapöytäkeskusteluun olimme osallistuneet vähän, mutta nyt puhuisimme. Volu talo oli iso vaalea talo, jossa asui suurin osa tytöistä ja muutamia poikia. Olimme käyneet siellä house fatherin kanssa. Siellä oli yhteinen olohuoneemme, jossa voisi katsoa televisiota hepreaksi tai lukea Jerusalem Postia, Israelin englanninkielistä sanomalehteä. Lisää kielimuureja. Loput poikavolut asuivat parissa muussa hökkelissä, joista mikään ei kuitenkaan ollut niin vähän puoleensavetävä kuin Finlandia huset.


Mutta partyt eivät olleet isossa volujen talossa vaan ulkona, nurmikentällä kibbutsin toisella laidalla. Nauravat volut ja nuoret kibbutsnikit istuivat innokkaasti jutellen ringissä nuotion ympärillä pullo kourassa. Pimeä oli pudonnut nopeasti aiemmin illalla kuuden jälkeen päivällisen alkaessa. Liekit ja kipinät kohosivat yötaivaalle kohti valtavien tammien latvuksia. Suomessa moinen kuivuus ja metsäpalovaroitus olisi pilannut koko ilonpidon, mutta täällä elämä oli rennompaa.




- Huomaatteko, että kaikki muut juovat olutta tai viiniä, sanoin, kun taas meillä suomineidoilla oli pullo vodkaa.
- Juokaa vaan vodkaa, koska nuo luulevat joka tapauksessa, että Suomi on osa Venäjää, vaikka olemme olleet itsenäinen maa 70 vuotta, Kaisa tiesi.
- Voi ei, Satu vaikersi.


Nuotion valaisema kasvogalleria oli eksoottinen, Lähi-Idästä, länsi maista ja skandinaaviblondeja. Minun piti aika ajoin muistuttaa itseäni, etten kotisohvalla katsonut tv-ohjelmaa kansainvälisestä nuorisoleiristä, vaan oikeasti olin täällä, Edenin puutarhassa. Vaikka suljin silmäni, kuulin edelleen Baabelin tornin kielten sekamelskan, pullojen kilahtelun yhteen, kun elämälle nostettiin maljaa, le’chaim ja tunsin nuotion tuoksun. Sulassa sovussa vuoron perään soivat eksoottinen hepreankielinen, välillä ehkä arabiankielinenkin ja tuttu länsimainen musiikki, Rolling Stones tai David Bowie. Välillä musiikki soi kasettisoittimesta, välillä joku kibbutsniknuorukainen tai volupoika soitti kitaraa ja lauloi Beatlesia tai Bob Dylania.

Pysyimme edelleen yhtenäisenä suomalaisten porukkana, mutta Åsa ja Maj-Britt juttelivat kanssamme pitempäänkin. He olivat tulleet edellisellä viikolla ja kertoivat, että nämä olivat jo heidän kolmannet partynsa ja kivaa oli ollut. Jossain vaiheessa huomasimme ringissä pojan, joka ei jutellut kenenkään kanssa, katseli muita kulmiensa alta ja näytti onnettomalta. Hänen katseensa oli kuin säikyn villikauriin. Hän oli kietonut käsivartensa jalkojensa ympärille kuin luoden itselleen turvaa. Mietimme, menemmekö juttelemaan hänelle, mutta juuri silloin hän nopeasti nousi ja katosi pimeyteen kuin ei enää kestäisi olla yksin keskellä iloisia seurueita.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

100 Tuulen Tytär

Oli eräs alkukesä ja olin käymässä levottomaksi. Kaipuu sisälläni oli voimakas. Vaeltelin iltaisin Montmartren katuja Gillesin minulle os...