sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

20 Rakettivauhtia




Satuimme tulemaan Jasperin kanssa ulos pommisuojayökerho Playboysista yhtä aikaa vilvoittelemaan. Lähdimme kuin sanattomasta sopimuksesta kävelemään poispäin betonitönöltä, jota myös yökerhoksi kutsuttiin. Musiikki maan alla hiljeni, kun kävelimme kauemmaksi. Ehdotin, että voisin näyttää lempipaikkani kibbutsilla. Lähestyessämme gymia Jasper arvasi, että hänen lempipaikkansa oli sama. Kiipesimme gymin kattoterassille ja Jezreelin laakson teillä autojen valoletkat valaisivat pimeyden. Jasper haki meille tuolit gymista, vaikka sanoin, että voisin istua katolla ilman tuolia. En ollut tasa-arvoisessa Suomessa suomalaisten poikien kanssa "jätkänä jätkien seurassa" moiseen kohteliaisuuteen tottunut. Ulkomaiset miehet tekivät suomalaisesta naisesta naisen. Jasper oli aito englantilainen gentlemanni. Istuimme taittotuoleilla, juttelimme ja läheisen arabikylän kovaääninen soitti eksoottista arabimusiikkia. Oli yksi niitä lukuisia Orenimin hetkiä, joina ei tiedostanut, että oli syntymässä katoamaton muisto.


Jasperilla oli tarve puhua, kun hän löysi kuuntelijan. Hän kuoriutui kuin sipuli, hänellä oli kyyneliä silmäkulmassaan. Hän sairasti vaikeaa masennusta. Tajusin, etten koskaan keskisuomalaisessa tynnyrielämässäni ollut tavannut näin masentunutta nuorta. Olinko elänyt pumpuli tynnyrissä?


Jasperkin oli paennut ongelmia kibbutsille. Hän oli jättänyt huonot vaihtoehdot Englantiin, toivonut, että olisi kolmaskin vaihtoehto kibbutsilla, mutta häntä se ei ollut auttanut. Hän oli tullut etsimään kibbutsilta todellista yhteisöllisyyttä, mutta oli pettynyt. Täälläkin hän oli jäänyt ulkopuoliseksi. Hän kertoi, miten onneton oli ja kuinka vaikeaa hänen oli olla ihmisten kanssa. Partyt ja seurustelu olivat hänelle vastenmielisiä, mutta silti hän roikkui niissä hämillisen, eksyneen ja poissaolevan näköisenä. Hän sanoi olevansa onnellinen nyt, kun olin hänen kanssaan, mutta pian menisin pois. Vakuutin hänelle, että olisin tässä huomennakin. Hän ei ollut liian melankolista seuraa suomalaiselle.


Yhtäkkiä synkkä tilanne sai koomisen käänteen. Taittotuoli hajosi allani ja kellahdin selälleni jalat pystyssä. Nauroin Pohjanmaan kautta, mutta Jasper hypähti pystyyn säikkynä kuin villikauris, oli huolesta sairas, että olin satuttanut itseäni, ja pyyteli anteeksi. Vakuutin, ettei ollut mitään hätää, se ei ollut hänen syynsä. En satuttanut itseäni, mutta hän ei voinut ottaa asiaa kevyesti ja huumorilla.


Kun kävelimme gymilta pois, Jasper otti kädestäni kiinni ja halusi saattaa minut Finlandia husetiin. Ovella hän sanoi, että tavataan aamiaisella.

 

Sirkus Orenimilla asiat tapahtuivat rakettivauhtia. Aamulla herätessäni olin luullut käveleväni yöllä käsikkäin Jordanin kanssa, mutta Jasper oli vienyt Jordanin paikan. Ja jotain taikaa Sirkus Orenimin yötaivaan alla täytyi olla, koska tämä muutos ei harmittanut minua yhtään.


Sirkus Orenimilla oli myös gentlemanneja.

 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

100 Tuulen Tytär

Oli eräs alkukesä ja olin käymässä levottomaksi. Kaipuu sisälläni oli voimakas. Vaeltelin iltaisin Montmartren katuja Gillesin minulle os...