lauantai 17. syyskuuta 2022

32 Jom kippur


Kuulimme huhun, että viikonloppuna olisi uskonnollinen juhla ja juutalainen Israel pysähtyisi ja pidättäytyisi täysin ruoasta ja juomasta kokonaisen vuorokauden ajan. Meillä oli kauhuskenaario, että chadar ochelin ovet olisivat lukossa, uuni olisi kylmä emmekä saisi edes leipää, voita ja marmeladia leipähuoneesta. Kuolisimme nälkään. Nyt meillä oli ongelma, mutta meille ei tullut mieleen pyytää apua house fatherilta tai house motherilta. Sen sijaan juoksimme kohti maantietä ja kibbutsin huoltoasemaa hengen hädässä hamstraamaan ruokaa. 


Kaupassa kulki univormumies ase vyötäröllään. En ollut koskaan ollut sellaisessa vaarassa. Suomessa kaupoissa ei ollut tarvetta vartijoille eikä aseille. Kun tein hätäostoksia, liikuin liioitellun hitaasti ja vältin äkkinäisiä liikkeitä. Keräsimme korillisen viiniä, pitaleipää, Nutellaa, suklaapatukoita, vaniljalla maustettua ja suklaalla päällystettyä halvaa sekä niin vahvasti maustettua jäätelöä, ettei sitä voinut syödä kerralla litraa enempää.



Yritimme löytää huoltoaseman volut, Åsan ja Maj-Brittin, kertoaksemme heillekin hengenhädästä. Tiesimme, että heidän tehtävänsä oli valmistaa ohikulkijoille myytäväksi erilaisia voileipiä. Mutta koska keittiössä oli kuuma, he pakenivat välillä kylmäkaappiin kuumuutta pakoon. Lopulta he ilmestyivät raikkaina takaisin voileipätehtaalleen ja onnistuimme pelästyttämään heidätkin. 



Vasta kun olimme palanneet herkkuvuoren kanssa Finlandia husetiin, keksimme lähettää Ilonan Chaimin luo kysymään paasto kärsimyksistä. Ilona hoiti tehtävän hyvin huolellisesti. Hän palasi vasta lähempänä puolta yötä, mutta oli unohtanut kysyä paastosta. Ilona vietti iltaisin yhä pitempiä aikoja Chaimin luona.



Seuraavana päivänä aamiaisella pitkään kibbutsilla ollut volu Manuel kertoi, että rosh hashanasta, uudesta vuodesta oli kulunut kymmenen katumuspäivän jakso ja nyt vietettäisiin jom kippuria, sovituspäivää. Juutalaiset katuivat syntejään. Jom kippur oli vuoden pyhin päivä. Uskonnollisilla juutalaisilla oli täysi paasto, kaupat, lentokentät ja televisio olivat kiinni ja julkinen liikenne oli pysähtynyt, mutta Finlandia husetissa meillä olisi salaiset syömiset.


Mutta illalla chadar ochel olikin valaistu tavalliseen tapaan, lasiovet olivat auki, uuni oli kuuma ja söimme ja joimme normaaliin tapaan. Vain neljätoista miestä paastosi. Orenim ei siis ollut uskonnollinen kibbutsi, uskonnollisuutta en ollut siellä havainnutkaan. Myöhemmin kuulin, että uskonnollisilla kibbutseilla oli synagooga, kun taas Orenimilla oli pommisuojayökerho Playboys. Orenimilla uskonnolliset juhlat tuntuivat olevan perinteitä kuten Suomessakin. Finlandia husetissa meillä oli paljon herkkuja syötävänä ja joistain voluista tulikin pulleita akne naamoja. 


Viisi päivää jom kippurin jälkeen vietettiin succotia. Katumus vaihtui iloon. Succot oli ilojuhla, jonka aikana muisteltiin israelilaisten pakoa Egyptin orjuudesta halki autiomaan. Chadar ochelin aukiolle oli työpäivän aikana ilmestynyt kymmeniä lehtimajoja. Sen sijaan, että perheet olisivat adoptoineet volut perheenjäseniksi, he kutsuivat meidät syömään kanssaan tänä yhtenä iltana. Satu ja minä olimme kibbutsin kirjastonhoitajan ja hänen miehensä vieraana. Kirjastonhoitaja oli vuosikymmeniä sitten rakastunut ruotsalaisvolu. Kokisiko joku suomineito saman kohtalon?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

100 Tuulen Tytär

Oli eräs alkukesä ja olin käymässä levottomaksi. Kaipuu sisälläni oli voimakas. Vaeltelin iltaisin Montmartren katuja Gillesin minulle os...